nedeľa 9. novembra 2014

...na vianočný trh...

Deti z našej základnej školy majú svoj kreatívny stánok na vianočných trhoch našej obce s názvom "Vianočná dedina". Predávajú to, čo vytvoria na rôznych kreatívnych krúžkoch a spolu s rodičmi. Peniaze, ktoré "zarobia" investujú do školských potrieb. Ja som tento rok vyrobila anjelské ozdoby. Skúsila som krakelovaciu techniku spolu s transferom a servítkovou technikou. Dúfam, že sa bude páčiť a deti zarobia čo najviac peniažkov!
 ...Anjelíčku môj strážničku opatruj moju dušičku...

Anjel Boží, strážca môj, prosím ťa vždy pri mne stoj!

sobota 8. novembra 2014

...lokše...

Starenka ich robila veľmi často. Makové, lekvárové, plnené kapustou. Vždy uvarila i poriadny hrniec fazuľovej polievky. To boli hody. Môj manžel poznamenal, že by si pochutil lokšami. A čo by milovaná manželka pre neho neurobila!? Dala som sa do toho! Prvýkrát. Všetko dopadlo dobre, iba múka bola všade. Za odmenu mi manželík pomohol poupratovať!
Uvarené zemiaky v šupke očistíme a najemno postrúhame (rozpučíme). Pridáme hladkú múku a štipku soli. Vypracujeme polotuhé cesto.
Z cesta urobíme valček a pokrájame na menšie kúsky, ktoré vyvaľkáme dokruhu.
Pečieme na suchej panvici a tú vytrieme po každej lokši papierom dosucha.
Sýkorka si myslela, že v mojej kuchyni napadol sneh. Bohužiaľ bola to múka! Ale sľubujem, že nabudúce to už bude lepšie!