sobota 8. novembra 2014

...lokše...

Starenka ich robila veľmi často. Makové, lekvárové, plnené kapustou. Vždy uvarila i poriadny hrniec fazuľovej polievky. To boli hody. Môj manžel poznamenal, že by si pochutil lokšami. A čo by milovaná manželka pre neho neurobila!? Dala som sa do toho! Prvýkrát. Všetko dopadlo dobre, iba múka bola všade. Za odmenu mi manželík pomohol poupratovať!
Uvarené zemiaky v šupke očistíme a najemno postrúhame (rozpučíme). Pridáme hladkú múku a štipku soli. Vypracujeme polotuhé cesto.
Z cesta urobíme valček a pokrájame na menšie kúsky, ktoré vyvaľkáme dokruhu.
Pečieme na suchej panvici a tú vytrieme po každej lokši papierom dosucha.
Sýkorka si myslela, že v mojej kuchyni napadol sneh. Bohužiaľ bola to múka! Ale sľubujem, že nabudúce to už bude lepšie!

2 komentáre: